Grote ogen tekenen

Kunstlab workshop – 6 juli 2025
Docent: Mascha Teune via Kunstenhuis IDEA

Er werd gewerkt met grote vellen papier, houtskool en een kneedgom. Mascha gaf aan dat het geen probleem is als je nog nooit met houtskool hebt gewerkt: “Je kunt het niet fout doen.”

De workshop begon met een korte demonstratie van de basisvormen van een oog. Mascha liet zien hoe je met houtskool lijnen opzet, hoe je schaduw kunt aanbrengen en hoe je met de kneedgom en vingers accenten kunt toevoegen of verzachten.

Stapsgewijs werd een oog opgebouwd:

  • Eerst een boog, eventueel door twee stippen te plaatsen als oriëntatie

  • Dan een tweede boog

  • Vervolgens de cirkel van het oog

Mascha legde tijdens het tekenen uit hoe je licht en donker kunt gebruiken, hoe je met houtskool diepte creëert. Het kneedgom èn je vingers gebruik je Met keedgom en je vingers kun je lichte accenten in de pupil aanbrengen. Door het gum steeds weer te kneden blijft het schoon. Ook werd besproken waarom houtskool snel breekt: het zijn verkoolde takjes, en dus kwetsbaar in gebruik.

Observaties en interactie
Tijdens het werken ontstonden er gesprekken tussen deelnemers en met de docent. Eymen vroeg bijvoorbeeld: “Ik heb bruine ogen, welke kleur heb jij?” en groette Mascha met “Selem”, wat "hallo" betekent in het Marokkaans. Zijn moeder hielp hem bij het hanteren van het materiaal en vertelde dat zij zelf vaker ogen tekent als een soort doodle.

Mascha benoemde dat een oog uit veel onderdelen bestaat en dat goed kijken belangrijk is bij het tekenen: “Je ziet allerlei kleine elementen, soms lijkt het wel een mozaïek.”

Ze gaf ook tips over reflectie in het oog, hoe je de pupil aanbrengt, en hoe je wimpers subtiel kunt uitwerken.

Afsluiting
De workshop had geen strak lesprogramma; Mascha werkte vooral door middel van individuele begeleiding. Ze liep rond, gaf uitleg aan tafel en ondersteunde waar nodig. Deelnemers kregen de ruimte om in hun eigen tempo te werken. Wanneer iemand vastliep, moedigde Mascha aan om verder te kijken naar details, of juist te besluiten dat het werk af is. Wie wilde, kon het werk aan het einde fixeren met haarlak, zodat het houtskool niet meer afgeeft.

Wijkbewoner Judith: “Ik las het in de Buurtjutkrant dat dit er was. Zondag is een fijne dag — doordeweeks is het vaak al zo vol. En de interactie met de andere deelnemers maakt het extra leuk. Ik wil zeker vaker meedoen!”